Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Referenties Beter door balans

5. Energie laag? Mogelijk heb je een voedingstekort

Uit de serie "Oververmoeidheid. Wat kan je zelf doen?" - deel 5

Supplementen 144146408 lrBelangrijke grondstoffen tekort door gevolgde dieet

Soms hebben mensen extra ondersteuning nodig om het energieniveau weer op peil te krijgen. Dat kan komen door bijv. langdurig stress, weinig groente of fruit eten. Of te veel aan granen, suikers eten of frisdranken drinken, dat soort voedingsmiddelen roven o.a. mineralen.

Ook veel soorten medicijnen of bijvoorbeeld de anticonceptiepil gebruiken extra vitamines en mineralen om deze stoffen weer uit je lichaam te kunnen werken. Daardoor ontstaan regelmatig tekorten, als je daar niet van bewust bent.

Chlorella SmoothieSuppletie - Extra grondstoffen om energie te kunnen maken

Bekende grondstoffen voor je energievoorziening zijn Vitamine C, Vitamine B12, magnesium, ijzer en jodium. Die stoffen krijg je als het goed is binnen uit je voeding. Als het nodig is, dat blijkt uit het klachtenbeeld, dan kun je natuurlijk je voeding optimaliseren.

Je kunt daarnaast ook (tijdelijk) extra suppleren om tekorten aan te vullen. Suppletie op maat kiezen doe je het beste in overleg met orthomoleculair arts of orthomoleculair therapeut.

In mijn praktijk test ik samen met en voor jou uit wat de meest optimale vorm is voor jou, zonder hulpstoffen die jou kunnen verstoren. Verder bekijken we welke vorm het meest geschikt voor jou is zodat je het goed kan opnemen en op welk tijdstip het het meest effectief is. 

Suppletie - De ene vorm is de andere niet

Heb je voldoende aan de normale vorm of moet de vitamine actief zijn, omdat jouw systeem dat minder goed kan activeren? Zijn er misschien andere (hulp)stoffen nodig waardoor jij je voedingstoffen of supplementen beter kan opnemen? Zodat je er echt maximaal effect van hebt!

WHO aanbevolen DHAOok maakt het nog uit of je het bijvoorbeeld tijdens het eten inneemt of juist beter los van de maaltijd. Is een poeder-, druppel-, tablet- of capsulevorm het meest geschikt?

Teveel kan ook en is ook niet in alle gevallen handig, dus denk niet "baat het niet, dan schaadt het niet". Er zitten naast vele voordelen best wat haken en ogen aan suppletie gebruik. Dus laat je goed voorlichten.

 

Slapen speelt een belangrijke rol bij energieaanmaak. Lees hierover in blog 6 Slapen en energie