Preventie, ondersteuning virusinfectie en aanpakken van restklachten

Geschreven door Tonia Ris. Gepost in featured

vírusVirussen zijn op onze wereld en al minstens zolang leven wij mensen er mee samen. Af en toe komen er nieuwe bij of we ontdekken nieuwe varianten en een virus past zich aan, een zgn mutatie. Maar in ieder geval ondervinden wij daar soms hinder van en kunnen zij ons ziek maken. Meestal gebeurd dat als we even niet helemaal lekker in ons vel zitten om de een of andere reden. 

Bij het Covid-19 virus (Sars Cov2) is de hinder wel erg groot geworden. Naast dat je van het virus ziek kan worden (98% herstelt ook weer normaal of heeft nauwelijks hinder), is er ook een groep die blijft zitten met de zogenaamde restklachten.

Tevens hebben we nu te maken met een grote druk die er op ons wordt uitgeoefend door alle maatregelen die getroffen zijn. Dat geeft veel mensen stress en laat voortdurende stress situatie nou net niet zo handig zijn voor ons immuunsysteem. 

Wat kan jezelf doen om jezelf een betere afweer te geven? In ieder geval zorgen dat je tot ontspanning kunt komen op 1. Wat je nog meer kunt doen lees je hieronder. Preventie

Kan ik sneller en beter door een infectie heen komen? Ja, dat kun je zeker ondersteunen, maar soms is gewoon rust pakken en uitzieken ook een goed idee. Ondersteuning tijdens virusinfectie

Ook als je dat allemaal niet (van tevoren) hebt gedaan en/of toch blijft zitten met langer durende restklachten kun je zelf met ondersteuning van een Orthomoleculair therapeut aan de slag om het herstel van je gezondheid te verbeteren. Lees dan over het Aanpakken van restklachten.

Preventie

Een besmetting met het virus is niet altijd te voorkomen. Natuurlijk kun je zorgen voor goed ventileren, belangrijk ook of juist in de wintertijd. Preventie ligt vooral in het behouden van een goede gezondheid. Bijvoorbeeld het versterken van de eerste barriere, onze fysieke grenzen als huid en slijmvliezen. En er voor zorgen dat je immuunsysteem, de 2e barriere, een besmetting met een virus zo goed detecteert en er direct actie op gaat zetten, zodat we er niet ernstig ziek van worden.

Geef je afweersysteem spierballen!

Voor een goede kwaliteit van je fysieke grenzen is het belangrijk dat je o.a. ruim voldoende groentes (<500g), eiwitten, vitamine A en D, vitamine K2 binnen krijgt. Zwavelbronnen als ui, knoflook en eieren. Ruim vitamine C uit fruit en groenten om de boel soepel te houden. Beter kiezen voor voeding die laag in geraffineerde zetmelen en suikers zit, denk aan meelproducten bijvoorbeeld.

Fruit veel vitamine CDe basis is gezonde pure voeding en altijd in variatie! Met hier en daar wat extra omdat je het nodig hebt om aan te vullen. 

Zorg voor een zo optimaal mogelijke vitamine D spiegel, lees verder hierover in de volgende blog: "Vitamine D een goed idee! Optimaliseer je vit D spiegel."

Lees in de blog Hoe versterk ik mijn weerstand tegen het virus? meer over hoe je dat doet.

 Hooikoorts 85928336.lr

Acute infectie

Ziek worden, in de zin van de klachten die je ervaart als ziek zijn, een normale en goede reactie van ons immuunsysteem. Snot, koorts en getrut zijn allemaal interventies die ons immuunsysteem doet om de indringer eruit te werken.

Je wordt hangerig, moe en je wilt niks en hebt geen trek, zodat de energie die je bespaart naar het immuunsysteem gaat. Ik denk dan altijd "goed bezig lijf, je kan het, werk de indringers er maar even goed uit". Oftewel geef je immuunsysteem de tijd en luister naar je lichaam. Dus rust en genoeg drinken water met mineralen en hoog vitamine C (=anti-oxidant).

Als je immuunsysteem dat niet zou doen, het zichzelf voorrang geven, dan kunnen virussen blijven hangen en ander gedoe op termijn gaan geven, zoals bijvoorbeeldvermoeidheidsklachten.

Lees in het Blog "Natuurlijke opties om je immuunsysteem te versterken" meer over hoe je je je immunsysteem kan ondersteunen.

werkinuitvoeringOver koorts

Koorts heeft een functie, de temperatuur verhogen om de ziekteverwekker eruit te werken, dus probeer dat ook zijn werk te laten doen. Koortsremmers zijn dus niet per definitie handig, want het stopt het opruimproces. En je moet eerst opruimen, om te kunnen herstellen.

Monitor natuurlijk wel of dat binnen de perken blijf door de temperatuur te meten, zolang je koorts doet. De normale lichaamstemperatuur schommelt zo tussen 36,5°C en de 37,5°C dat is net bij iedereen anders.

Hoge koorts is koorts boven de 40 graden, overleg dan zeker met de huisarts. Neem bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere en bel de dokter. Bel zeker de huisarts bij:

Meld het ook als de temperatuur opnieuw stijgt nadat de koorts eerst was gedaald. Dit is vaak een teken dat er zich opnieuw een infectie ontwikkelt.
Bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar met 40 graden koorts en koortsstuipen altijd direct de huisarts bellen.

Afdrukken