Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Referenties Beter door balans

Thymus is belangrijker dan gedacht

Organen van immuunsysteem BS476227363Groot is ie niet, de thymus, niet veel groter dan een walnoot, gelegen achter het borstbeen. Dat in onze jonge jaren (zelfs al voor onze geboorte) de thymusklier een sleutelrol speelt bij de opbouw van het afweersysteem, daarover was en is geen twijfel.

Omdat het orgaantje na de puberteit snel in grootte afnam, werd de voor de hand liggende conclusie getrokken dat ook de functie afnam met het verstrijken der jaren. Die conclusie wordt nu wel in twijfel getrokken.

De thymus: evolutionair ongelukje of superheld?

De zwezerik of thymus werd tot voor kort wel bestempeld als ‘een evolutionair ongelukje’ en zou geen functie meer hebben in een volwassen lichaam. Nieuw onderzoek doet echter vermoeden dat we dit orgaan weleens ernstig tekort gedaan kunnen hebben.

Ik zeg altijd "alles in de natuur heeft een functie" . Als we die nog niet kennen betekent het niet dat je het niet nodig hebt, alleen dat je het beter moet bestuderen. Hetzelfde geldt voor o.a. onze Appendix en Amandelen die ook geschakeld zijn aan ons lymfesysteem en een belangrijke functie in de afweer hebben.

Verwijderen Thymus beter van niet

Bij hartoperaties wordt de thymus gemakshalve nogal eens verwijderd om beter bij het hart en de bloedvaten te komen. Onderzoekers vergeleken een groep van 1.146 mensen bij wie de thymus vijf jaar eerder was verwijderd met een even grote groep mensen bij wie dat niet het geval was, met een opmerkelijk resultaat. In de groep zonder thymus bleek de kans op overlijden (door allerlei oorzaken) binnen vijf jaar bijna drie keer groter en de kans op kanker twee keer groter dan bij de mensen die nog wel hun thymus hadden.

Meer T-cellen met Thymus

Verder onderzoek wees uit dat patiënten zonder thymus minder nieuwe T-cellen produceerden en meer ontstekingsbevorderende cytokines in hun lichaam hadden, wat de kans op auto-immuunziekten vergroot. Inmiddels is de belangstelling voor dit evolutionaire ongelukje zo toegenomen dat toekomstige studies naar de impact van de thymus op onze gezondheid op stapel staan. 

Thymus immuunsysteem BS476227363Afweer verbeteren

T-cellen ofwel T-lymfocyten zijn afweercellen, onderdeel van de specifieke cellulaire afweer. Oftewel zij zorgen voor een zeer gerichte aanpak door ons Immuunsysteem.

Wist je dat je je thymusklier ook zelf kunt stimuleren?

Wist je dat je je thymusklier ook zelf kunt stimuleren? Klop een paar keer per dag met je vingertoppen licht ritmisch op je borstbeen ter hoogte van de thymus. Een van oudsher beproefde manier om je welzijn en gezondheid te activeren.

Ook Speelkracht versterkt de Thymus

Een aanvulling hierop is dat bijvoorbeeld spelen en dansen ook heel erg helend en bevorderend is voor je Thymus.

Vooral lekker gek dansen, op je eigen manier en niet in het gelid. Laat regelmatig het kind in je vrij; Veel spelen, heel gek doen en er hard om lachen voor een beter immuunsysteem dus.

Veel spelen, heel gek doen en er hard om lachen voor een beter immuunsysteem dus.

 

Bronnen:

Bewerking van tekst Viteducatief.nl.

Evenwijs.nl.
Kooshesh KA et al.: Health Consequences of Thymus Removal in Adults; New England Journal of Medicine 389(5):406-417, 2023.
Brown N: Study Reveals Unexpected Importance of the Thymus in Adults; persbericht website Massachusetts General Hospital, 2 aug. 2023.

(HH)

Tags: veerkracht,, immuunsysteem,, gezondheid,, auto-immuunziekte,