Wanneer denken aan Darmonderzoek?

Geschreven door Tonia Ris. Gepost in Articles

Buikpijn darmklachten2

Wanneer is het zinvol om te denken dat er iets mis kan zijn in de darmen en daar voor een onderzoek, het zogenaamde fecesonderzoek (poeptest) te laten doen? Dat is nuttig als er al geruime tijd sprake is van 1 van deze onderstaande klachten of een combinatie van deze klachten. Wist je dat je zeker niet de enige bent?

Maar ook bij mogelijk andere vage klachten in combinatie met 1 of meer van deze factoren kan duiden op een onbalans in je darmen. Ook slecht energie kunnen maken en je humeurig of depri voelen kan duiden op een darmprobleem, omdat de aanmaak van energie, productie van vitamines en bepaalde (geluks)hormonen in je darm gedaan wordt.

bristol stool chart svg 400x501

 

Klachten

 

Types 1 en 2 wijzen op constipatie, 3 en 4 zijn de "ideale uitscheidingtypes" vooral de laatste, omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn, en 5–7 neigen naar diarree.

 

Bij langdurige obstipatie, diarree en/of bloed in de ontlasting sowieso altijd eerst naar de huisarts, als je nog niet bent geweest!

 

Fecesonderzoek geeft inzicht en dus therapeutische mogelijkheden

Een analyse van de ontlasting geeft een inzicht in de samenstelling van de darmflora bacteriën en eventuele andere bewoners. Je kan zo'n darmflora-analyse, een zogenaamd fecesonderzoek, bij een gespecialiseerd laboratorium laten maken. 

De hoeveelheden van de bacteriën en eventueel aanwezige schimmels en gisten worden bepaald. Dit inkijkje in de samenstelling van je ontlasting geeft ook informatie over je zuurgraad, je voedselvertering en de aanwezigheid van stoffen die op een darmontsteking of mogelijk aanwezigheid van parasieten duiden.

Let op! Voor de fecestest na een antibioticakuur geldt een periode van 3 tot 4 weken wachttijd.

Voorbeelden Fecesonderzoek-pakketten

Een voorbeeld is een eerste basisscreening op kwantiteit en kwaliteit van darmflora en slijmvliesimmuniteit, aanwezigheid van ontstekingen, dysbiose en voedingsallergie. 

Een uitgebreider onderzoekspakket, de ‘Darmtherapiescreening’, omvat de volgende onderzoeken: spijsvertering, pH, resident en transiënt darmbioom, mycologie, virulente factoren darmbioom, Helicobacter pylori, TFT parasitologie, secretorisch IgA, bèta-defensine 2, alfa-1-antitrypsine, EPX, histamine, pancreas-elastase, tryptofaan, zonuline en een kwalitatieve bepaling van de ontstekingsmarkers calprotectine, lactoferrine, hemoglobine en transferrine.

Tags: vage klachten,, darmen, opgezette buik, colitis ulcerosa, ziekte van crohn, chronisch diarree, obstipatie

Afdrukken