Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Vitamine D een goed idee! Optimaliseer je vit D spiegel.

Gesnotter en getrut?

Zorg voor een optimale vitamine D status en bewaak zo je grenzen!

Vitamine D versterkt het aangeboren immuunsysteem. Dit is de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Een adequate vitamine D-bloedspiegel vergroot de kans dat de aangeboren immuunrespons een virusaanval volledig kan afweren.

Lees vooral dit artikel over relatie tussen een goede Vitamine D spiegel en het (minder) vatbaar zijn voor virussen. op Ortho.nl.

waarom is olijfolie zo gezondJe kan dit laten meten bij je huisarts. Als deze niet mee wil werken, dan kan ik het ook voor je uit (laten) testen om te zorgen voor een optimale vitamine D spiegel ter bescherming van jezelf.

Die dagelijkse lepel levertraan als de "R" in de maand was, zoals men vroeger deed, is eigenlijk best een goed idee! Je neemt vitamine D het beste op bij een vethoudende maaltijd.

Zelf vitamine D maken

Ten eerste moet het UVB-licht uit de zon je huid raken. Dan wordt er een voorloper van vitamine D gemaakt die later in de lever en daarna nog een keer in je nieren geactiveerd moet worden. Als dat proces goed draait, kan vitamine D pas zijn werk doen. Op de breedtegraad van Nederland kunnen we alleen maar vitamine D maken van half april tot half september op het midden van de dag (11.00-15.00u), ├áls de zon onze huid raakt (zonder bescherming).

Wat is tekort?

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt aangenomen dat er een tekort is bij een waarde onder de 80 nmol/l. Deze waarde is niet lukraak bepaald, maar er is gekeken naar de bekende effecten van vitamine D op de botten, het immuunsyteem, het hart en de vaten en de hormoonstofwisseling. Echter sommige huisartsen en specialisten houden nog steeds de (oude) norm van lager dan 50 nmol/l aan.

De ondergrens voor een gezonde vitamine D waarde zet de Gezondheidsraad op 30 nmol/l. In geen enkel ander land in de wereld wordt de lage waarde van 30,0 nmol/l als voldoende beschouwd, ook niet in landen die op een nog hogere breedtegraad gelegen zijn.

Wat is optimaal?

2000 i.e. per dag is voor volwassenen (van >50 kg) een veilige dosis. Daarmee zal de vitamine D niet te hoog worden. Een optimale waarde van vitamine D kan gesteld worden op meer dan 100 nmol/l, de bovengrens van vitamine ligt bij de meeste laboratoria op 250 nmol/l.

 

1. Meltzer DO, Best TJ, [..],Zhang H, et al. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open 2020; 3(9):e2019722

2. Kaufman HW, Niles JK, [..], MF Holick . SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLoS One 2020; 15(9):e0239252

3. Iddir M, Brito A, [..], Bohn T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients 2020; 12(6):1562

4. Hancocks N. COVID-19: Scientists raise the vitamin D alarm. Nutraingredients.com, 2 oktober, 2020

5. Vitamin D levels appear to play role in COVID-19 mortality rates. Science Daily, 2 mei 

Tags: immuunsysteem,, voedingstekort oplossen,, vitmines, depressie, Orthomoleculair

Afdrukken E-mailadres