Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Schildklier - te trage werking

Schildklier - te trage werking

Schildklierwaarden checken bij vermoeidheidVerminderde energiebeleving, energie tekort, kan (mede) veroorzaakt worden door een te traag werkende schildklier. Het kan ook klachten geven als o.a. traagheid (lichamelijk en geestelijk), gewichtstoename, kouwelijkheid, obstipatie, droge huid, somberheid, menstruatiestoornissen en prikkelbaarheid.

Bij hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier, maakt je schildklier te weinig schildklierhormonen aan. Een traag werkende schildklier komt gemiddeld vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De schildklier

schildklier1De schildklier is een klein vlindervormig orgaan, laag voor in de hals. Soms kun je de schildklier voelen door met uw handen uw hals af te tasten terwijl je slikt. Het is een gevoelig orgaan, die reageert op reacties op een ander plek in je lichaam.

Een probleem aan de schildklier ligt vaak niet aan de schildklier zelf, maar aan de schildklierhormonen. Veelal is er sprake van een tekort aan co-factoren of is er een omzettingsprobleem.

Mogelijke oorzaken

Stress en zeker chronische stress heeft grote invloed op onze schildklier, dus stressreductie heeft grote waarde. Andere mogelijke oorzaken zijn; chronische ontstekingsprocessen, ziekte van Hashimoto: auto-immuunaandoening, calorische restrictie (crash dieet), zware metalen belasting, chemicaliën belasting, lever- of nieraandoeningen, een tekort aan anti-oxidanten en ernstig letsel etc.

Thyroid Releasing Hormoon en Insuline

Voor de aanmaak van TRH is insuline en dus insulinegevoelig zijn van groot belang. Daardoor heeft voeding grote invloed op de werking van dit orgaan. Gedoe met de bloedsuikerspiegel geeft gedoe met de schildklier.

Seaweed kelp lrVoedingstoffen voor de schildklier

Voor het aanmaken en het omzetten of activeren van schildklierhormonen zijn specifieke voedingsstoffen nodig. Anders kan de schildklier zijn werk niet (optimaal) doen.

Onder andere Jodium (jodide vorm) is belangrijk voor het functioneren van onze schildklier (en daarmee samenhangend onze lichamelijke groei, hersenontwikkeling, cognitieve vaardigheden, onze stofwisseling, en ons immuunsysteem).

Jodium alleen suppleren in samenhang met o.a. voldoende selenium en bepaalde B-vitamines. Anders kan het gedoe geven, lees meer klachten. We beginnen altijd met de voeding aanpassen -> Energie uit de zee! Lees verder.

Schildklier & Emoties

Er bestaat ook een duidelijke relatie tussen de schildklier en onze emotionele kant. Onverwerkte emoties, of minder goed kunnen uiten van emoties en/of je "zegje" willen doen maar niet goed kunnen doen, spelen een rol bij een te traag werkende schildklier. Andersom kan natuurlijk ook, want schildklierhormonen hebben invloed op ons emotionele en psychische welzijn.

Je leest wel dat de functie van de schildklier veel haken en ogen heeft. Dat geeft mij als Orthomoleculair & Epigenetisch therapeut juist heel veel mogelijkheden om jou als cliënt te coachen om je schildklier functie te verbeteren.

Beterdoorbalans jodiumtekort schildklier Astock

 

Aanvulling:

De Barnes test (Temperatuurtest)

Je kunt je schildklier testen met een temperatuurtest. Omdat de schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel. Door het meten van de lichaamstemperatuur, wil je vaststellen of de schildklierhormonen hun activiteit goed kunnen uitoefenen.

Je kunt soms voldoende schildklierhormonen in je bloed hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze hun werk goed kunnen doen, op de plek waar ze hun werk horen te doen, namelijk in de cellen van het lichaam. Schildklierhormonen doen hun werk niet in het bloed en daarom zijn bloedtesten niet optimaal.

Je doet deze test op 3 verschillende dagen. Menstruerende vrouwen kunnen de test, vanwege temperatuurschommelingen in hun maandelijkse periode, het beste doen op de tweede t/m vierde dag na het begin van hun menstruatie. Bij de eisprong wordt de basale temperatuur een graad hoger, dus men moet de meting minstens een week voor de eisprong doen.

 

Tags: energietekort,, aanmaak energie,, vermoeidheid,, voedingstekort oplossen,, oorzaak oververmoeidheid, schildklierprobleem, obstipatie, menstruatieklachten, schildklier, traagheid, haaruitval

Afdrukken E-mailadres