Daar is geen kruid tegen opgewassen! O nee?
Daar denken we in de Natuurgeneeskunde toch echt anders over. Vaak is er zeker wel een kruid tegen opgewassen, je moet alleen nog even leren welke dan. En hoe je ze kunt gebruiken.
Sowieso kunnen kruiden ons veel brengen ter ondersteuning van je gezondheid. Het zijn vaak echte krachtpatsertjes. Je hoeft er niet perse veel van te nemen om er profijt van te trekken. Bij mij in de tuin staan o.a. Tijm, Salie, Rozemarijn, Basilicum, Munt, Citroenmelisse, Bieslook en ernaast van alles wat zichzelf gezaaid heeft ;-)
Het laatste jaar ben ik me steeds meer gaan verdiepen in kruiden en onkruiden, de kruiden die ons zomaar overal ter beschikking staan. Ze groeien in het veld, het bos, tussen de stoeptegels en waarschijnlijk langs de randjes van je eigen terras. In mijn ogen bestaat onkruid eigenlijk niet, het is wellicht een plant die groeit waar jij het liever niet ziet.
Planten die groeien in de buitenlucht, in de volle grond en die alle weeromstandigheden doorstaan worden erg stevige planten. Deze bevatten nog alle voedingstoffen die ons ook stevigheid geven en een goede weerstand. Deze planten groeien vooral op die soort grond waar ze het heel goed op doen, dat is hartstikke (bio)logisch. Dus als het goed is komt deze plant volledig tot zijn kracht en daarmee tot zijn recht.
Deze planten groeien vooral op die soort grond waar ze het heel goed op doen, dat is hartstikke (bio)logisch.
En ja hoor ik je denken, als er dan maar geen beestje op gepoept of gepiest heeft of dat waar de plantsoenendienst heeft gespoten. Nou daar pluk ik zelf natuurlijk ook niet. Maar bedenk dat er op de akker, als het goed is ook nog beesten leven, dat de boeren vaak nog het een en ander aan bestrijdingsmiddelen gebruiken. Wat verkies je dan?!
Natuurlijk even goed wassen met water en evt wat azijn of na-bicarbonaat er aan toe voegen om het vuil eraf te spoelen. Voeg het zo vers mogelijk toe aan je salade, smoothie of aan het einde van de bereiding van je maaltijd. Dan heb je echte power foods toegevoegd. Tip: Eetbare bloemetjes staan echt super leuk op je salade!
Denk aan brandneteltoppen, paardebloemen, madeliefjes, weegbree, daslook of zevenblad.
Je kunt er ook een lekker kopje thee van zetten, kook water en laat vervolgens even afkoelen naar circa 80 graden. Dan schenk je het over je kruiden in je glas of je theepot en laat dat in de regel een 10 minuten trekken.
Denk aan duizendblad, kamille, watermunt of bessenblad (braam, zwarte bes, aardbei, framboos).
Er zijn ontzettend leuke clubs en fora waar je veel kan bijleren over wat en waar je plukken kan en wat je er allemaal mee kunt. Ga eens kijken bij Project-7-blad, het Wilde genieten, Roserijn of Wilderpad bijvoorbeeld.
Bij mij kun je leren hoe je kruiden inzet ter bevordering van je gezondheid. Ik zet kruiden in de praktijk vooral gericht in als thee, tinctuur of capsules of om bepaalde protocollen te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het weerstand verhogen, allergisch gesnotter, darmherstelplan, schildklierherstel of bij ondersteunen van de ontgiftingscapaciteit t.b.v goede detox.
Hartelijke groet, Tonia