Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Kruidenthee, ook een goed idee

Van veel verschillende kruiden kun je een lekker kopje thee zetten. EIgenlijk mag je het officieel geen thee noemen, want er worden geen theebladeren voor gebruikt. In de volksmond noemen we het kruidenthee.

Kruiden werken ontzurend, ons lichaam wil graag onze zuurgraad in balans houden en kruiden kunnen daarbij mooi helpen. Suikers en granen werken bijvoorbeeld verzurend en groenten en kruiden juist alkalisch.

Al in de oudheid was munt populair als therapeutisch en culinair kruid.

Beter los van de maaltijd drinken

Bij de maaltijden is het minder handig veel kruidenthee te drinken. Omdat je om je eten te kunnen verteren en de voedingstoffen goed op te kunnen nemen, voldoende zuur maagzuur nodig hebt. Dus ga je je maagzuur op dat moment niet te veel verdunnen of ontzuren. Beter is het daarom tussen de maaltijden door te drinken!

Dat ontzuren is ook de reden waarom maagzuurremmers de opname van onze, o zo, belangrijke voedingstoffen remt! Niet handig dus....

Varieren is belangrijk!

Belangrijk met het gebruik van kruiden is dat je het niet manden achter elkaar gebruikt, probeer te variëren en zo de kracht van verschillende kruiden in te zetten. Als je kruiden een tijd achter elkaar gebruikt, las dan vervolgens een pauze in van 3-4 weken. Zodat het kruid niet die klachten gaat versterken, waar je eigenlijk het kruid tegen inzet.

 

Als je kruiden een tijd achter elkaar gebruikt, las dan vervolgens een pauze in van 3-4 weken.

Brede Weegbree, zo een fijn kruid!

 

Mijn favorieten

De kruiden die ik momenteel gebruik voor thee zijn o.a. zwarte bessenblad (ribus nigrum), guldenroedekruid (solidago), duizendblad (Achillea), venkelzaad (Foeniculum vulgare),  natuurlijk weegbree (Plantago major) en zoethout (Glycyrrhiza glabra).

Meestal gebruik ik ze apart, maar soms is het ook gewoon lekker om te combineren. Gewoon plakjes gember gebruiken voor thee blijft ook gewoon lekker en verveelt niet snel!

 

Variatie is het toverwoord, ieder kruid heeft zijn eigen voordelen!

 

Bereiding:

Kook water en laat vervolgens even afkoelen naar circa 80 graden, zodat je de kruiden niet "plat" slaat voor dat je het water over de kruiden schenkt. Ter behoud van vitale stoffen zeg maar. Laat de kruiden en het hete water in de regel een 10 minuten trekken. 

 

Tags: veerkracht,, ontgifting,, gezonde voeding,, leefstijl aanpassen,, zelfherstellend vermogen,

Afdrukken E-mailadres