Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Hoe gaat je lichaam om met een virus?

Over je grenzen bewaken en je afweerssysteem

Huid is ook afweer!  Je 1e- lijns verdediging

De Aspecifieke afweer houdt ziekteverwekkers buiten het lichaam. Het maakt geen onderscheid tussen de soorten indringers en is op te delen in de eerstelijnsafweer: aan de buitenkant van het lichaam en de tweedelijnsafweer: witte bloedcellen.

De eerste verdediging is een mechanische barrière die het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels tegengaat. Vooral de huid en ook andere systemen die het lichaam beschermen, zoals de slijmlaag van de darmen en luchtwegen bijvoorbeeld.

Hoesten, niezen en braken zijn een reactie van het lichaam tegen indringers. Oftewel snot, slijm en gedoe is een goede reactie van ons lichaam in een poging de indringers eruit te werken. Ook de spoelende werking van tranen en urine houdt indringers buiten het lichaam. Je huid en slijmvliezen vormen de grens tussen je binnenkant en de buitenwereld.

In en op deze grens opereren tal van ‘hulptroepen’ die aanvallers buiten de deur houden. De hulptroepen vormen een ‘levende grens’. Zij voeren de 1e lijnsverdediging uit. Mocht een ziekteverwekker toch het lichaam binnendringen, dan stuit deze op de tweedelijnsafweer. Deze lijn bevindt zich o.a. in het bloed, in weefselvloeistof en in lymfevaten. Deze afweerlinie bestaat uit meerdere soorten witte bloedcellen.

In gezondheid

Darmbarriere slijmvliezen beter door balansOns immuunsysteem beschermd ons tegen indringers van binnen en van buiten. Naast de bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten wordt het immuunsysteem ook wel ingezet om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen.

In fysiologie, oftewel in onze gezonde staat, worden virussen al tegen gehouden door barrières in de huid en de slijmvliezen. Mocht er al een zwak momentje zijn, door stress of vermoeidheid bijvoorbeeld, dan zijn er nog meerdere lagen in onze verdedigingslinie waar een virus zich doorheen moet werken.

Een gezonde, uitgebalanceerde voeding in combinatie met suppletie kan het immuunsysteem in goede conditie houden door het voorkomen van deficiënties en het opheffen van ontstane tekorten. Van het suppleren van bepaalde (combinaties van) kruiden en nutriënten zijn extra immuunversterkende eigenschappen vastgesteld.

Lees hier meer over het versterken van je afweersysteem op een natuurlijke manier!

 

Tags: veerkracht,, immuunsysteem,, vitamines,, zelfherstellend vermogen,, virus

Afdrukken E-mailadres