Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Fysieke grenzen versterken - Slijmvliezen

Longen slijmvliezen beter door balansWist je dat je niet alleen iets kan doen om je mentale grenzen te bewaken? Je kan ook iets doen aan het versterken van je fysieke grenzen. We hebben overal om en in ons barrières. Grenzen dus. Denk aan je huid en je slijmvliezen. Huid hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Slijmvliezen zijn je binnen en buitenbekleding tegelijk en beschermen je tegen alles wat van binnen naar buiten fietst. Bijvoorbeeld dat wat je eet en drinkt. Want in je mond, en je slokdarm, je maag, je darmen overal bevinden zich slijmvliezen. Ook je neus, je longen, je ogen, je vagina en baarmoeder worden allemaal beschermd door slijmvliezen.

Slijmvliezen bevatten beschermingsmechanismes

Alle slijmvliezen beschermen ons voor de invloeden van buiten, ze zijn uitgerust met meerdere beschermingsmechanismes. De grens, de barrière bestaat uit meerdere lagen met verschillende taken en voorkomen zo samen dat er indringers naar binnen willen komen. Als je in optimale conditie bent en alle grondstoffen tot je beschikking hebt omdat goed voor elkaar te maken, heb je een top verdedigingsmechanisme en hebben bacteriën en virussen geen schijn van kans.

Voldoende bouwstoffen voor je slijmvliezen

Als je niet alle voedingstoffen binnenkrijgt: omdat je het niet lust, omdat je niet graag kookt, omdat je niet van groente houdt, ziek bent geweest, stress hebt (gehad) et cetera kan je zomaar een en ander tekort komen. Ook als je je voeding slecht kan verteren doordat je bijv. maagzuurremmers gebruikt. Daar kan je wat aan doen door bijvoorbeeld de kwaliteit van je maagzuur te verbeteren.

Wat verzwakt je fysieke barrieres?

Oftewel wat kun je beter (even) laten staan

Lectines, fytinezuur uit granen verzwakken je slijm barrières, niet alleen de gluten dus. Denk aan brood, koekjes, pasta en alles wat van granen wordt gemaakt even minder doen of helemaal niet.Beter even notenmeel, kokos of bijvoorbeeld boekweit dat is geen graan en geeft het minste gedoe in je darm.

Darmbarriere slijmvliezen beter door balans

Koemelk producten verzwakken de SIga’s een belangrijk onderdeel in het leger van je immuunsysteem. Bijvoorbeeld melk, yoghurt, kaas en room. Een betere optie is dan schapen- of geitenmelkproducten.

Nachtschade-achtigen kunnen de slijmvliezen ook flink irriteren. Nachtschades zijn bijv. Aardappelen, tomaten, aubergines en paprika's. Probeer een periode van 2-4 weken uit wat voor jou werkt. Dus met mate doen of gewoon even niet. Houd bij wat het verschil is op de volgende manier; Geef je klachten bij aanvang een cijfer van 1-10 en doe dat na deze periode nogmaals.

Kwaliteit van je slijmvliezen verbeteren

Je kunt de kwaliteit van je fysieke grenzen verbeteren door er voor te zorgen dat je darmflora op orde komt. Weglaten uit de voeding wat de slijmvliezen verzwakt en toevoegen wat versterkt. Hoe simpel?!

Voor een goede kwaliteit van je fysieke grenzen is het belangrijk dat je o.a. voldoende groentes, eiwitten, vitamine A en D binnen krijgt. Zwavelbronnen, vitamine C om de boel soepel te houden. Gezonde voeding dus en altijd in variatie! Met hier en daar wat extra omdat je het nodig hebt om aan te vullen. Kijk hier voor een mooi basisrecept voor Power soep, is ook top om je barrières een boost te geven!

Door het verbeteren van je voedingspatroon en aanvullen van mogelijke tekorten kan je veel winst boeken in de verbetering van je grenzen. De reactie erop kan zowel mentaal als fysiek zijn want het een heeft ook invloed op het andere. Zo kun je door je grenzen fysiek te versterken het ook makkelijker vinden jouw grenzen aan te geven.

Beiden staan nooit los van elkaar en dus werken we tijdens een consult aan het versterken van beide grenzen. Graag ga ik met je aan de slag met de verschillende mogelijkheden en adviezen die ik je hiervoor kan geven..

Afdrukken E-mailadres