Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Klachten door gluten?

Glutenintolerantie kan tal van verschillende symptomen veroorzaken, waarvan vele niets te maken hebben met de spijsvertering. Denk daarbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, huidproblemen, depressie, angsten, gewrichts- en of spierpijn. Naast buikpijn; bijv. opgeblazenheid, diarree, obstipatie en stinkende ontlasting. Lees hieronder meer over gluten en over het onderzoek naar het effect van gluten op klachten.

Wat zijn gluten?

• Eiwitten in granen

• Zorgen voor stevigheid en elasticiteit van het deeg

• Anti-nutriënten

Gezonde en beschadigde darmvlokkenHet bekendste effect van gluten op de darm is coeliakie, dat is een gluten intolerantie. Dan vlakken de darmvlokken af, die zien er normaal uit als soort lusjes, denk aan badstof van een handdoek. Als darmvlokken afvlakken neemt de oppervlakte om voedingstoffen op te nemen flink af. Naast intolerantie bestaat er ook SENSITIVITEIT!!

Ook als het probleem niet direct in de gluten ligt, kunnen de andere anti-nutriënten die granen bevatten als lectines of gliadines (uit tarwe) ook nog heel wat ellende veroorzaken. Deze bevorderen een lekke darm, de zgn. leaky gut, waarbij de darmwand meer doorlaatbaar is dan hij zou moeten zijn. Wat allergiën en ontstekingen in de hand werkt, omdat er van alles door naar de bloedbaan kan, wat daar eigenlijk niet zou moeten komen. Ook Fytinezuur dat zit in het vliesje om een graankorrel, is niet 'handig'. Het bindt vitamines en mineralen en veroorzaakt daardoor een slechte tot geen opname van nutriënten.

Glutengerelateerde klachten

Bij personen met een vermoeden van glutensensitiviteit nemen symptomen significant toe na kortdurende inname van klei...

Helaas heeft u geen javascript of heeft u javascript uitgeschakeld. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

 

Afdrukken E-mailadres