Chlorella en Spirulina
Lekker groen doen?! Algen eten is echt een heel goed idee, naast dat het een duurzaam voedingsproduct is voegt het echt wat toe aan je voedingspatroon. De bekendste soorten zijn wel Chlorella en Spirulina.
Je kunt het in de gedroogde, poeder, vorm makkelijk door je smoothies roeren, ze krijgen dan een diepgroene kleur door de chlorofyl. Het kan ook de voedingswaarde verhogen in warme of gebakken gerechten. In tabletvorm is het gemakkelijk als voedingssupplement gebruiken. In tegenstelling tot echte zeewieren zijn Chlorella en Spirulina rijk aan het omega 3-vetzuur DHA.
Chlorella en Spirulina wat is het verschil?
Het zijn andere soorten, dus er is andere verhouding in voedingsstoffen. Het maakt natuurlijk ook nog verschil waar zo'n alg gekweekt wordt. Je kunt ze dus heel goed afgewisseld met elkaar gebruiken.
Een ander verschil tussen Spirulina en Chlorella, is dat spirulina een zwakkere celwand heft. Hierdoor is spirulina makkelijker te verteren en kan je lichaam méér van de voedingsstoffen absorberen.
Chlorella heeft daarentegen weer een betere ontgiftende werking dan Spirulina. Veel mensen gebruiken beide algen als supplement.
Spirulina
Spirulina is een blauwgroene micro-alg en was waarschijnlijk één van de eerste plantaardige bewoners van de aarde. We weten dat de Azteken en sommige stammen in Afrika de alg al toepasten in hun dieet. Er zijn 2 soorten spirulina, Arthrospira platensis en Arthrospira maxima.
Van nature groeit spirulina in mineraalrijke meren. Spirulina is rijk aan vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren, essentiële vetzuren en allerlei mineralen. Spirulina is een van de rijkste bronnen van proteïnen. Het eiwitgehalte is ongeveer 60–70%. Spirulina versterkt o.a. het immuunsysteem helpt bij verbetering van de sportprestaties en ondersteund bij het afvallen.
Chlorella
Chlorella is een zoetwateralg en behoort tot de eencellige groene algen, die tot de stam van de groenwieren behoort. Ze groeit in grote hoeveelheden in Zuidoost-Azië en geeft rivieren en meren daar een groene kleur. De naam ‘chlorella’ komt van het Grieke woord ‘chloros’, wat ‘groen’ betekent. Deze micro-alg blijkt een bom van chlorofyl te zijn.
Het is ook een aantrekkelijke voedselbron, omdat het een hoog gehalte aan proteïne bevat en andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen (alle B-vitaminen) en mineralen. Gedroogd bevat chlorella ongeveer 55-67% proteïne, 1-4% chlorofyl, 9-18% voedingsvezels en een hoeveelheid mineralen, spoorelementen en vitaminen.
Het werkt immuunversterkend, ontgiftend, helpt het zuur-base-evenwicht in balans en werkt ondersteunend aan veel lichaamsprocessen.
Begin voorzichtig met 1 theelepel (evt. langzaam opvoeren naar 1 eetlepel per dag of meer) door de smoothie of vers geperste groetensap (met vezels).
Voorbeeld smoothie recept met algen:
Voor 1 grote portie:
- 1 rijpe banaan
- 1 rijpe peer
- 1 handje gewassen bladspinazie
- 100 ml kokosmelk (zonder toevoegingen bijv. Aroy-D of Gotan)
- 1-2 theelepels chlorella of spirulina poeder
- Scheutje extra vierge olijfolie
- beetje water
Bereidingswijze:
- schil de banaan
- snijd de peer en banaan in stukken
- doe in de blender en voeg de rest toe
- blender door elkaar tot een egale massa
- voeg eventueel een scheutje water toe als je smoothie te dik is