Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Grote schoonmaak (I)

De lente is aangebroken

Tijd voor de grote schoonmaak van je lijf? (I)

Van oudsher is de lente de tijd van meer licht en ruimte maken. Oftewel grote schoonmaak in je huis. Dit kan heel bevrijdend werken, omdat orde en frisheid in je huis ook zeker in je hoofd meer rust geeft. Maar wat doe je voor je lichaam?

Bloesems wit

Grote schoonmaak bezem ontgiften

Er wordt best veel reclame gemaakt voor stoffen of detoxkuren die je lichaam ‘aan zetten’ om te starten met ontgiften, de vuilnismannen worden als het ware gedwongen aan het werk gezet. Dat lijkt een heel goed idee, als je wilt beginnen met de grote schoonmaak. “Gooi alle troep er maar uit” hoor ik je denken.

Is er genoeg afvoercapaciteit?

Maar hebben die vuilnismannen wel de juiste spullen tot hun beschikking? Zijn er genoeg? Is er wel een vuilniswagen, die het doet en is de vuilstort ook toegankelijk? Als dat niet zo is, kun je je misschien voorstellen dat dat helemaal niet zo handig is om afval uit alle hoeken en gaten te trekken, want zonder vuilniswagen ligt alles op straat te stinken… Niet handig dus.

Ontgiftings- en omzettingsproblemen geven klachten

Als er geen vuilniswagen is of hij rijd op drie wielen kun je wel zeggen dat er sprake is van een probleem met het opruimen van het afval, jouw afval. In je lichaam is dan sprake van een probleem met de ontgifting. Bij ontgiftingsproblemen kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Vermoeid moe slecht slapen3Het systeem wordt meer en meer belast en is steeds minder in staat van deze belasting af te komen. Ontzettend veel chronische en sub-chronische klachten hebben ook te maken met een probleem op de ontgifting.

Klachten kunnen ontstaan door problemen op ontgiftings- en omzettingsgebied

Als omzetten of opruimen niet lukt dan kan dat een scala van klachten opleveren, gedoe, waarvan er vele erg bekend zijn. Maar de oorzaak erachter nog niet. Denk aan de volgende problemen:

 • PMS,
 • menstruatieklachten,
 • overgangsklachten, 
 • huidproblemen,
 • moeheid,
 • hoofdpijn,
 • gezwollen oogleden,
 • jeuk,
 • haaruitval,
 • opgeblazen gevoel,
 • hormonen niet kunnen activeren,
 • slecht kunnen afvallen,
 • en meer.

Grondstoffen en co-factoren zeer belangrijk bij ontgiftingsproces

Ontgiften speelt zich af op verschillende niveaus en zeker niet alleen in de lever. Het heeft alles te maken met het herstellen van het evenwicht in je lichaam. Er zijn veel grondstoffen en co-factoren of co-enzymen nodig om dat voor elkaar te krijgen. Bovendien kosten deze processen energie, nog een belangrijke voorwaarde dus. Je ziet het om de vuilnismannen in je lichaam in één keer vol aan het werk zetten lijkt eenvoudig en goed, maar er zitten haken en ogen aan.

Speelgoed vuilniswagen grote schoonmaakEerst voorbereiden en dan lekker opschonen

Eerst moet er een knappe vuilniswagen met bemanning zijn, zodat het een en ander afgevoerd kan worden. Dan pas kan je actief de grote schoonmaak gaan stimuleren. Lees hier meer over ontgiften (vervolg).

Tags: ontgifting,, hoofdpijn, Orthomoleculair, detoxificatie, schildklierprobleem, menstruatieklachten, PMS, schildklier, migraine, overgang, overgangsklachten

Afdrukken E-mailadres