Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Energie en Bloedsuikerspiegel III

Meer energie door minder geraffineerde Koolhydraten eten

Minder geraffineerde koolhydraten eten als suiker, graan- en zetmeelrijke producten is echt beter. Al zou je het alleen al voor je gewicht willen doen om af te vallen. Beter je afvalstoffen op kunnen ruimen. Of om je bloeddruk te verlagen. Of je lichaam te ontzuren. Of goede bacteriën in je darmen te voeden. En mogelijke parasieten en schimmels in de darm niet te willen voeren.... etcetera etcetera. Probeer gewoon eens 1 maand hoe het voor jou uitpakt!

 

Pompoenslierten alternatief pasta BeterdoorbalansMeer groente en minder koolhydraten

Een goede aanpassing is ervoor te zorgen dat je bij elke maaltijd groente gaat toevoegen, in variatie. En de tussendoortjes, met geraffineerde koolhydraten, wat vaker laat staan. Dat geeft in verhouding veel meer verteerbare vezels en minder zetmeel in je voeding. Verteerbare vezels heb je niet alleen nodig voor een goede darmwerking, maar ook om de afgifte van glucose aan de bloedbaan te vertragen.

Voeg ook altijd een beetje van goede vetten toe zodat je de gezonde plantenstoffen extra goed op kan nemen!

 

Meer groente in variatie is echt beter

Meer groente eten doe je makkelijk door bijvoorbeeld te ontbijten in de vorm van een omeletje met ruim groenten of te kiezen voor een groente smoothie. Je vruchtensap te vervangen door groente sap. Je lunch te verrijken met een goedgevulde groente soep of salade. Bij de avond maaltijd kun je kiezen om er een extra bakje rauwkost bij te nemen of om je aardappels, rijst of pasta te vervangen door knollen of rapen.

 

Alternatieve lunch Fritatta Beter door balans

Lunchen met frittata, van ei en groenten. Heel handig om mee te nemen als je ze maakt in een muffinvorm!

waarom is olijfolie zo gezond

De groenten vormen dan voor een groot deel de vervanging van een (deel) van een graanproduct. Omdat zetmeelrijke producten de bloedsuikerspiegel extra laten stijgen. Denk aan brood, crackers, pasta, rijst (is ook een graan), maar ook wraps en taco's zijn graanproducten.

Knolselderij

Ruim groente (500-1000g per dag) mag

Zeer zetmeelrijke producten als aardappels en graanproducten kun je regelmatig vervangen door gebruik te maken van bijv. knollen. Altijd in variatie zodat je een uitgebreid skala aan voedingstoffen binnenkrijgt. Veel uitgebreider dan als je elke dag aardappels, rijst of pasta zou doen. En veel beter voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Ter vergelijking: Een gemiddelde knol bevat tussen de 8 en 18 gram koolhydraten per 100 gram en rijst gaat hier met zijn 25 gram per 100 gram of meer behoorlijk over heen. Volkoren pasta onbereid bevat zelfs 65 gram koolhydraten per 100 gram en courgette onbereid bijvoorbeeld maar 4,5 gram per 100 gram.

 


Bloemkoolrijst alternatief voor rijst BdB

Hoe doe ik dat dan? 10 Tips

 • Ik kies voor bloemkool- of broccolirijst i.p.v. gewone rijst. Heel simpel en snel te maken door stukjes ervan door te raspen met de keukenmachine. Je kunt ook zachte delen van de stronk mee raspen.
 • Maak een puree van pastinaak, pompoen of knolselderij in plaats van aardappels. Snijd een zoete aardappel of pompoen in blokjes en bak deze of voeg ze toe aan mijn wok- of stoofschotel.
 • Je kunt ook broccoli gebruiken in plaats van erwten in snert, zo krijg je een heerlijke snert zonder erwt met een stuk minder zetmeel, dus minder stijging van glucose in de bloedbaan.
 • Broccolirijst alternatief voor rijst BdBJe kunt ook hele vrolijke (spaghetti) slierten draaien van courgette, wortel, pompoen of biet. Dat is lekker en staat leuk in bijvoorbeeld een salade!
 • Een spaghetti bolognese is echt heerlijk met courgette- of pompoenslierten. Deze voeg je echt pas op het laatste toe zodat de slierten wat 'bite' houden.
 • Probeer ook eens koolraap, meiknol, aardperen, koolrabi of bataat!
 • Een 'oer' Chocolade brownie zit ook courgette rasp verwerkt.
 • Wortel, fijn gemalen, is een lekkere toevoeging aan pannekoekjes en heerlijk in notencake of muffins. 
 • Verwerk verschillende soorten zeewieren of algen  in je gerechten, een mooie bron van extra vezels en mineralen. Je kunt ze ook gedroogd krijgen en dat is makkelijk bewaren en even snel wat extra toevoegen aan smoothies, sauzen en soepen.
 • Speur naar andere vergeten groente, knollen en rapen. veel uitprobeer-plezier!

 

 

 

Seaweed kelp lrZeegroenten zijn een goed idee!

Zee-pasta is ook een goede en gezonde optie, lees meer over zeewieren en energie in dit artikel. Je hebt ook een zeewier dat dicht in de buurt van tagliatelle slierten komt. Ook heerlijk met een groente en tomaten saus, al dan niet met vlees en/of paddenstoelen.

Spagethi pompoen alternatief pasta BdB

De Spaghetti pompoen is helemaal leuk, die heeft de slierten al kant en klaar in zich. Daar heb je niet eens een spirellidraaier voor nodig!

Bereiding Spaghetti pompoen van ong. 1,5 kg:

 • Verwarm je oven voor op 175-180º C.
 • Snijd de pompoen in de lengte doormidden. Kleinere stukken geven kortere slierten.
 • Haal de zaden en de zaadstrengen eruit.
 • Leg de pompoenhelften met de doorgesneden kant naar beneden in een flinke passende ovenschaal.
 • Giet circa 1cm warm water in de schaal.
 • Gaar de pompoen ongeveer 45 minuten in de oven, totdat de pompoen zacht is als je er met een vork inprikt.

Spaghettipompoen bolognese alternatief koolhydratenlr

 • Ondertussen bereid je de saus die je erbij wilt eten, bijvoorbeeld bolognese saus van gehakt, ui, prei, knoflook, kleine broccoliroosjes en passata pomodori met verse italiaanse kruiden en wat Keltisch zeezout en peper om het geheel op smaak te brengen.

 

 • Haal de pompoen uit de schaal en laat een beetje afkoelen
 • Schraap de binnenkant van de pompoen met een vork. Dan komen de strengen die op spaghetti lijken los.
 Eet smakelijk!!

 

Succes met je testmaand, je kan het!

 

Tags: biologische groenten en fruit,, gezonde voeding,, chronische ziekte,, energie gebrek,, darmen, oplossing overmoeidheid, meer energie, met goede voeding meer energie, darmklachten, darmherstel, schildklier

Afdrukken E-mailadres